Still Waiting...

Temat: Stezenie nasyconego roztworu soli


Witam po raz pierwszy

Szukałem w swoich tablicach i próbowałem w google ale nie udało mi się


znaleźć więc zwracam się do Was


z pytaniem: jaka jest gęstość nasyconego roztworu soli kuchennej (jak w
Morzu Martwym i
w wodach w Wieliczce)?


Wynosi ona ok. 1.2 g/cm3 to ok 325g/l roztworu w zależności od temperatury.
W praktyce w specjalnych "kopalniach" brine wells otrzymuje się solankę ok.
310g/l roztworu poprzez wymywanie złoża soli wodą.
Stężenie soli w Morzu Martwym jest bardzo niskie w poprównaniu do solanki i
d~1g/cm3.

Pozdrawiam
daniel97


P.S. Czy można teoretycznie wyliczyć stężenie, przy którym roztwór staje


się nasyconym? I czy można

wyliczyć gęstość na podstawie stężenia roztworu? Nie chcę więdzieć jak,


tylko ciekawi mnie czy są

jakieś modele teoretyczne które to pozwalają wyliczyć.



Źródło: topranking.pl/1817/stezenie,nasyconego,roztworu,soli.php


Temat: Stezenie nasyconego roztworu soli
Użytkownik daniel97 napisał:


Wynosi ona ok. 1.2 g/cm3 to ok 325g/l roztworu w zależności od temperatury.


Dzięki za odpowiedź. Czyli solanka wypierałaby mnie o 20% silniej niż
"czysta" woda (i to chciałem wiedzieć)

Pozdrawiam

P.S. 325g/l = 325g/1000cm3 =325g/1200g = 27.1% i to jest jak rozumiem
max. nasycenie roztworu soli kuchennej.


Źródło: topranking.pl/1817/stezenie,nasyconego,roztworu,soli.php


Temat: solanka


Chcialbym przewiezc solanke, ale wiem czy to material niebezpieczny wg RID.
Poszukuje karty produktu solanki przypuszczam ze to jakas potoczna nazwa
pozdrawiam
artur


Cześć
Nie jestem na 100% pewien, ale solanka raczej nie jest materiałem niebezpiecznym, to w końcu wodny roztwór soli kuchennej.


Źródło: topranking.pl/1817/44,solanka.php


Temat: Czyszczenie srebra


ja znam taką metodę :
wkładasz łańcuszek do naczynak wyłożonego folią aluminiową, wypełnionego
roztworem soli kuchennej. i w wyniku reakcji redoks srebra redukuje się


polecam -(solanka powinna byc ciepla)


do metalicznego srebra i znikają wszelkie naloty [także te na zębach].


niewygodnie trzymac zęby w goracej solance przez kilka, kilkanascie minut
:-)

... chyba, ze sa to trzecie zęby :-)

Pawel


Źródło: topranking.pl/1818/67,czyszczenie,srebra.php


Temat: związek, którego Rosjanie używają do usuwania chmur?
Hej


"Marion" <Maria.Ann@gmail.comwrote in message



| Jodek srebra AgI

No wlasnie, dziekuje, a ktos mi ostatnio wmawial ze to gaz byl!
Uwielbiam jak sie  laik kloci o chemie  z chemikiem!
dziekuje i pozdrawiam!


Mógl miec troche racji :) Jakkolwiek jodek srebra jest jak dotad
najefektywniejszym znanym srodkiem do wywolywania opadów/rozpraszania chmur,
to jest on dosyc drogi (srebro). Dlatego wiele eksperymentowano z innymi
tanszymi substancjami rozpylanymi z samolotów. Byly wsród nich takze hmm
"gazy"  :) ciekly azot lub zestalony dwutlenek wegla ("suchy lód") a takze
krystaliczna sól kuchenna lub jej wodny roztwór (solanka). One tez daja
pewne efekty ale póki co jodek srebra jednak jest o wiele lepszy.


Źródło: topranking.pl/1818/zwiazek,ktorego,rosjanie,uzywaja,do,usuwania.php


Temat: Klozetowy dylemat - 2
On 15 Paź, 20:16, "tymoteusz" <anmar@gazeta.SKASUJ-TO.plwrote:


Jest problem z instalacją kanalizacyjną w domku letniskowym. A w zasadzie z
syfonami. Pozostawienia wody w syfonach (umywalki, brodzika, muszli
sedesowej) zimą może spowodować zmianę stanu skupienia i w efekcie pęknięcie,
rozerwanie. Opóżnienie syfonów z wody spowoduje natomiast przedostawanie sie
gazów z szamba do pomieszczeń w doku (kuchnia, łazienka). Czy napełnienie
syfonów płynem do spryskiwaczy samochodowych - zimowym będzie dobrym
rozwiązaniem?  Czy może jest inne rozwiązanie? Z góry dziękuję za wszelkie
sensowne propozycje i uwagi.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -http://www.gazeta.pl/usenet/


Witam
A może syfony zalać solanką uzyskaną z soli kuchennej.
Z tego co wiem roztwór o stężeniu (masowym) 23,1% nie powinien
zamarznąć do -20oC (jak na polskie warunki powinno dać rade) a wzór na
stężenie to: e=(Msoli/(Msoli+Mwody))*100% więc tak mniej więcej w 10kg
wody trzeba rozpuścić 3 kg soli


Źródło: topranking.pl/1835/klozetowy,dylemat,2.php


Temat: zmywarka
titerlitury napisała:

> Sól neutralizuje kamień zawarty w wodzie.

To nie tak. Sól kuchenna nic nie neutralizuje, tylko regeneruje urządzenie
zmiękczające wodę, które znajduje się zaraz na wlocie. Polega to na tym, że jak
już zmiękczacz wyłapie z wody kationy wapnia, magnezu itp następuje jego
płukanie solanką w celu wypłukania tych jonów po to, żeby odwapniacz znowu mógł
spełniać swoją rolę. Te popłuczyny przechodzą przez komorę myjącą, przyczym sól
kuchenna zamieniana jest na chlorek wapnia, magnezu itd, które nie sa szkodliwe
ani dla maszyny, ani dla naczyń. Bardzo ważne jest ustawienie dozawania soli.
Zbyt mała ilość powoduje, że odwapniacz nie działa w pełni i pogarsza sie
jakość mycia, jak też skraca sie żywotność maszyny. Jeżeli z kolei soli jest za
dużo, to jej nadmiar, nie zużyty w zmiekczaczu dostaje się do komory myjącej i
powoduje szybsze zużywanie się naczyń (duralex, ornamenty, złocenia).
Tabletki 3 w 1 nie zawierają soli, lecz zmiekczacze, które nie działają na
urządzenie zmiękczające, lecz bezpośrednio w komorze myjące, podobnie jak
calgon i niestety przy twardej wodzie ich działanie jest nie wystarczające. W
takiej sytuacji zawsze należy stosować niezależnie sól.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,653,17157213,17157213,zmywarka.html


Temat: pomozcie: solone sledzie
Musisz przygotować solankę czyli wodny roztwór soli kuchennej i w niej moczyć
śledzie.Nie pamiętam co prawda proporcji ale "na smak" musi pysk wykręcić.
Potem oczywiście przed użyciem trzeba te śledzie ponownie moczyć w czystej,
zimnej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26102717,26102717,pomozcie_solone_sledzie.html


Temat: peklowanie solą peklową - pomocy!
peklowanie solą peklową - pomocy!
Mam sporą szynkę i sól peklową, no i dylemat - czy soli peklowej używa sie
zamiast soli kuchennej czy łącznie. W przepisach które mam do peklowania używa
się soli kuchennej i saletry, z braku tej drugiej chcę ją zastąpić solą
peklową. Czy solanke sporządza się w takim przypadku tylko z soli peklowej czy
miesza się ja z solą kuchenną. Jeżeli tylko sól peklowa to w takiej ilości jak
zwykła?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,36976474,36976474,peklowanie_sola_peklowa_pomocy_.html


Temat: peklowanie solą peklową - pomocy!
mgosia4 napisała:

> Mam sporą szynkę i sól peklową, no i dylemat - czy soli peklowej używa sie
> zamiast soli kuchennej czy łącznie. W przepisach które mam do peklowania używa
> się soli kuchennej i saletry, z braku tej drugiej chcę ją zastąpić solą
> peklową. Czy solanke sporządza się w takim przypadku tylko z soli peklowej czy
> miesza się ja z solą kuchenną. Jeżeli tylko sól peklowa to w takiej ilości jak
> zwykła?

TYLKO sól peklowa w ilości 1 łyżka stołowa na półtora litra wody plus przyprawy
(liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i co tam sobie jeszcze chcesz). Zresztą
na opakowaniach są zwykle przepisy.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,36976474,36976474,peklowanie_sola_peklowa_pomocy_.html


Temat: jak sie kisi kapuste w domu???
a co z czerwona kapusta- tak samo ja kisicie ?
i do czego jej uzywac ?

biala kiszona-tak robie-pycha:
*Szybko kwaszona kapusta

Przygotować krajankę kapusty jak do wyrobu kapusty kwaszonej zwykłej.

Na dno naczynia położyć okruszyny lub kawałki skórki razowego chleba oraz
surowy lecz obrany i umyty ziemniak pokrojony na kawałki. Krajankę kapusty
zmieszać z nasionami kminku (25 g kminku na 10 kg krajanki) i umieścić w
naczyniu nieco ugniatając. Przygotować roztwór soli kuchennej, rozpuszczając
100g soli w 1 l wody i tą solanką zalać kapustę. Na 4 kg krajanki trzeba około
1 l solanki. Między krajankę włożyć całe liście kapusty. Naczynie z zawartością
umieścić w ciepłym miejscu na 2-3 dni.
smacznego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4774411,4774411,jak_sie_kisi_kapuste_w_domu_.html


Temat: co to jest szołdra?
Rosoli sie tyz oscypki w sałasie tzn. konserwuje w roztworze mocnyj solanki
w rosolniku z drzewa a pote je wędzi. A u J. Kąsia stoi, ze rosolenie
po zabiciu świni , to forma konserwowania duzyj ilości miysa, słoniny.
Rosolyło sie włościwie syćko przez 2-3 tyźnie ( w lecie krócyj, nawet do
tyźnia) w drzewnianyk korytak i zolezyało to tyz od wielkości świni,
hrubości spyrki i bocków. Jo to znom z autopsji, bo w chałupie przy telej
gowiedzi chowało sie m.inn. i świnie i samemu ś niom narobiało i to nie
roz , nie dwa. Dlo mnie - to wsalanie i wysalanie z ang. salting in , and
salting out i manipulowanie wartością siły jonowej w roztworze solanki, we
ftoryj momy białka. W miyjsce płosca wodnego we ftory som jest owinięte
cąstecki białka wchodzom jony soli kuchennej, wypiyrajom wode i tworzy
sie rosół nawet kie nasujymy suchej soli. To samo zjawisko momy w
becce ze solonymi śledziami. Kozdy becke ze śledziami o rosół nad nimi tyz.
peklowanie = tyz konserwowanie: sól, przyprawy, saletra
marynaty = konserwacja ocet plus przyprawy korzenne plus sól, cukier.
Poprawke przyjmuje.
Telo.Pozdr.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14682,14876651,14876651,co_to_jest_szoldra_.html


Temat: Chyba złapałam jakieś świństwo :(((((((((((
no coś Ty? rozpuszczasz sól kuchenna w ciepłej wodzie, siadasz sobie wygodnie
na fotelu bierzesz łyczka przechylasz głowę na oparcie i wlączasz
bulgotanie...kilka minut, wypluwasz i kolejny łyk solanki....oczywiscie zawsze
trochę roztworu trafi dalej do gardła, ale to i dobrze...jak tylko troche
piecze to na łżke dużą miodu daj ze 2 ząbki posiekanego czosnku i gryź..powoli
i to uczucie, pieczenie rozchodzące się po ustach i gardle ...tak! zawsze mysle
wtedy - teraz to dopiero działa
kiedys dostałem próbki propolisków w aptece, takie fajne cukierki ale jedynie
jako wspomagacz, jak juz masz drapanie w gardle i miód lepiej odstawic żeby nie
drażnił...
no to tyle tego lecznictwa...teraz w aptekach jest full gotowych środków
ale...ja wolę naturę ;-P życze szybkiego powrotu do zdrówka

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36464,52165291,52165291,Chyba_zlapalam_jakies_swinstwo_.html


Temat: Szczyt UE. Unijne miliony dla Bełchatowa
Gość portalu: tepak napisał(a):

> "... Lepszym sposobem jest umieszczanie dwutlenku w podziemnych
solankach
> (rozpuści się w nich)..."
>
> może jestem troszkę tępy ale jakim cudem dwutlenek węgla się
rozpuści w solance
> ,
> czy ktoś może mi to wyjaśnić
> dziękuje

chodzi o to ze solanka jest to wodny roztwór soli [ NaCl (sol
kuchenna), KCl, MgCL2 itp.]
dwutlenek wegla - CO2 jest bardzo slabo rozpuszczalny w wodie
(praktycznie wcale) ale w roztworach soli jest rozpuszczalny także
dosc slabo ale jednak duzo bardziej niz w samej wodzie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,755,92969294,92969294,Szczyt_UE_Unijne_miliony_dla_Belchatowa.html


Temat: [OT] Warszawiacy, czy robicie w domu małosolne ?
PRZEPIS wersja 2 -dla tzw. kuchennych antytalentów
Skladniki:
1. ogorki, takie male, zadne szklarniowe i olbrzymy
2. koper, a wlasciwie moga byc same kwiatostany
3. kawalek chrzanu
4. czosnek
5. liscie porzeczki, najlepiej czarnej
6. sol: jedna lyzka stolowa na litr wody
7. woda
ogorki umyc, wszystkie skladniki do sloja, zalac solanka i czaekac. Mozna
zaczac jesc juz od drugiego dnia. Im pozniej tym beda bardziej slone.
Smacznego
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,51,2119292,2119292,_OT_Warszawiacy_czy_robicie_w_domu_malosolne_.html


Temat: Wekowanie zupek dla dziecka
a ogolne zasady wekowania dan miesnych :

1. Wekowanie umozliwia przechowywanie produktow do ok. 3 miesiecy
2. nalezy unikac wekowania potraw zawierajacych domieszke maki (jesli np.
zasmazasz lub zaklepujesz sos, to zrob to przed podaniem)
3. potrawy i wyroby do wekowania przyrzadza sie jak zwykle, z tym, ze nalezy
skrocic czas gotowania - mieso ma byc lekko twardawe - zmieknie podczas
pasteryzacji
4. mieso wklada sie gorace do goracych slojow (bezposrednio po wypieczeniu) i
od razu sie je zamyka
5. sloje nalezy napelniac bardzo scisle, do wysokosci ok. 3 cm od krawedzi
6. najlepiej konserwowac w temp. 110-115C, ale gotujac w wodzie uzyskuje sie
temp. ok. 100C - aby ja podwyzszyc mozna do wody w ktorej sie pasteryzuje dodac
ok 50 dag soli kuchennej (solanka ma wyzsza temp. wrzenia)
7. po pierwszej pasteryzacji konserwy nalezy mozliwie szybko ochlodzic
dolewajac do kotla zimnej wody
8. inny sposob zamykania: po napelnieniu sloikow (3 palce od gory), na wierzch
potrawy rozlewa sie pol lyzeczki czystego spirytusu i natychmiast podpala. gdy
plomien obejmie cala powierzchnie potrawy, ale zanim zgasnie, nalezy zalozyc
pokrywke. po chwili pokrywka powinna ciasno przylegac do brzegow sloika. po 3-4
dniach sloje sprawdzic, czy sie nie otworzyly i te otwarte ponownie zamknac jw.



żeby nie było, przekopiowałam Ci z jakiegoś kulinarnego forum ))
pzdr


P.S. Moja babcia wekowała trzykrotnie gotując i studząc: 1 gotowanie - 1h,
studzenie, 2 gotowanie 0,5h, studzenie, 3 gotowanie 15min, studzenie.

Spokojnie na kilka miesiecy.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,66269615,66269615,Wekowanie_zupek_dla_dziecka.html


Temat: Zółte tabletki do rozpuszczania????
PRZECZYTAJ
Płukanie gardła to najstarsza metoda walki z bólem gardła. Jest skuteczna i
przynosi natychmiastową ulgę. Do oczyszczania gardła można stosować napary z
kory dębu, rumianku, szałwi. W aptekach dostępne są również gotowe preparaty,
np. wyciąg z rumianku, czyli azulan. Gdy chwyci nas ból gardła można je
wypłukać solanką przygotowaną z łyżeczki soli kuchennej rozpuszczonej w
szklance ciepłej wody lub rozcieńczoną woda utlenioną.
Nieumiejętne płukanie gardła przyniesie więcej szkody niż pożytku. Pamiętajmy,
że płyn do płukania powinien mieć taką samą temperaturę jak ciało. Prawidłowe
płukanie polega na kilkakrotnym (3-4 razy dziennie) przepłukiwaniu gardła. Nie
jest potrzebne wielokrotne nabieranie płynu oraz długie gulgotanie nim w
gardle. 3-4 ruchy w zupełności wystarczą. Robiąc to częściej i dłużej,
podrażnimy błonę śluzową.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,43261134,43261134,Zolte_tabletki_do_rozpuszczania_.html


Temat: POMOCY!
2 łyżki miodu przed piciem
W czasie picia jak ci sie niedobzre zrobi weź solanke czyli: szklanka wody rozpuszczasz sól kuchenna aż sie pzrestanie rozpuszczać smak obrzydliwy ale pomaga.. no i tak jak wyżej ktos pisał pij powoli nie na szybkiego bo cię kopnie.
Źródło: topranking.pl/918/31,pomocy.php